Wat betekenen de brandstof benamingen E5, E10 en B7?

Sinds 12 oktober 2018 hebben alle tankstations in de EU naast de huidige benamingen van de brandstoffen, nieuwe brandstofstickers op hun pompen. Ook nieuwe voertuigen krijgen vanaf dan zo’n sticker (in het onderhoudsboekje en in de tankklep) om aan te tonen welke brandstof geschikt is. Het gaat om auto’s, bestelbussen, bussen, trucks, brom- en snorfietsen en motorfietsen.

 

Europese richtlijn

De verplichting komt voort uit de Europese Richtlijn Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen en geldt in de hele Europese Unie. Aan de nieuwe brandstofsticker zie je als consument welke brandstof geschikt is voor jouw voertuig. Vooral bij het tanken in andere EU-landen is dat handig, aangezien daar vaak andere talen en merknamen op de pomp staan.

 

Brandstofstickers benzine

De nieuwe, extra brandstofsticker voor benzine is zwart-wit en heeft een ronde vorm. Het getal na de E geeft het maximumpercentage biocomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Biocomponenten worden toegevoegd om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. Ze zijn gebaseerd op ethanol en gemaakt uit plantaardige grondstoffen. Vanaf 1 oktober 2019 zal op alle Tango tankstations Euro 95 E10 beschikbaar zijn, dit wordt aangeduid met 'E10'. 

 

Let op: de sticker met de E-waarde is geen vervanging voor de aanduiding van Euro 95 en Superplus 98 en zal naar de huidige benaming getoond worden. Bij benzinevoertuigen moet zowel de E-waarde als het zogenoemde octaangetal (95 of 98) overeenkomen met de aanduiding op de pomp.

 

Brandstofstickers diesel

De brandstofsticker voor diesel is zwart-wit en heeft een vierkante vorm. Het getal na de B geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-compontenten aan dat erin verwerkt mag zijn. De diesel bij Tango heeft op dit moment de aanduiding 'B7'.

 

Overzicht

In dit overzicht zie je de aanduiding zoals deze was vóór 12 oktober 2018 en ná 1 oktober 2019:

Oude aanduiding Nieuwe aanduiding
Euro95 Euro95 E10 (Nederland)
Euro95 Euro95 E10 (België)
Superplus 98 Superplus 98 E5
Diesel Diesel B7

 

Kijk voor meer informatie op de website van de overheid: www.nieuwebrandstofstickers.nl

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 2 van 3
- -

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag?

Onze klantenservice helpt je graag!
Stuur ons je vraag
- -